Fredrick har arbetat på IP-Solutions sedan 2016. Han kombinerar sina djupa kunskaper inom de tekniska områdena OpenStack, VoLTE, SDN, NFV och SIP med pedagogiska färdigheter. Och inte nog med det, han tog även hem titeln som “Årets IPS:are 2016”.

Berätta kort om din bakgrund!
Jag är dataingenjör från Uppsala. Har förflutet i Flygvapnet, ABB och Ericsson.

Du har varit anställd hos oss ett tag nu. Vad ville du bli när du var liten?
Astronaut. Sen Sherlock Holmes. Läkare. Pilot, spion.

Vilka avgörande beslut har sannolikt bidragit till att du har hamnat där du är idag?
Bra fråga! Mycket är nog tillfälligheter, är jag rädd. Att plugga på universitet är dock ett medvetet val, det ville jag göra redan som liten. Hamnade sen i ”datorpionjäråren” i början av 80-talet, en rolig tid! Och på den vägen är det, faktiskt!

Om vi tänker framåt, låt säga 10 år framåt i tiden. Hur tror du att ditt yrke kommer att förändras?
Jättesvårt att säga, det går så fort i branschen, kanske har det aldrig gått fortare. Du vet, Cloud, virtualisering, automatisering, orkestrering, robotisering, allt det där är faktiskt rätt svindlande. Det pratas om självkörande bilar, Uber, IoT, Big Data… Vi närmar oss raskt sånt som förr var ren science-fiction… Blockchain och bitcoin – helt hisnande! Men kanske behövs det fortfarande folk som förstår att det är mjukvara som snurrar på processorer alltihop, och de måste fortfarande kravställas-designas-testas precis som förr. Även om alla verktyg är helt nya och man gör allt på en mycket högre nivå (och mycket snabbare cykler). Systemarkitekter tror jag kommer dö ut sist. Men jag tror ingen av oss kommer att behöva gå sysslolös. Däremot måste vi vara anpassningsbara och vilja lära oss nytt hela tiden.

Du har ett stort musikintresse. Vilken artist eller grupp får dig alltid på bra humör?
Tidiga New Order. The Jam. The Smiths. Beautiful South. Oj, det finns så många.

Har du några intressen som gör att yrke och fritid ibland flyter ihop?
Jag är ju lite av ”nyhetsknarkare”, och ganska mycket av det jag läser är ju om mitt gebit – IT-världen i stort och i detalj. Sen gillar jag att hålla gamla 8-bitarsdatorer (Sinclair ZX Spectrum, 48 kB!) vid liv.

Slutligen, vi arbetar i teknikens framkant – vad betyder det för dig?
Ungefär det som jag nämnde tidigare. Vi får aldrig sluta vara nyfikna. Vi måste dessutom ligga före våra kunder i utveckling och kunskaper, de kommer ju till oss och vill ha hjälp! Då ska vi redan vara erfarna. ”Only the paranoids survive” sa ju gamle Intel-chefen en gång, det gäller sannerligen fortfarande!